Skip to content

Rabljeni automobil

rabljeni automobil

Dobar rabljeni automobil je jako teško prepoznati. Puno toga treba provjeriti da bi bili sigurni što kupujete. Moja osobna preporuka je da bi bilo dobro da vozilo koje kupujete nema više od 100 000 km. To je nekako optimalno jer još tada nema nekih većih kvarova. Naravno da možete kupiti auto i sa 300 000 km, pa i sa više ako su dobro održavani. Kod pregleda takvog automobila najbolje je otići u ovlašteni servis da stručnjaci pregledaju ono što kupujete, trošak tog pregleda stoji između 150 i 300 kn, ovisi o servisu. To nisu veliki novci za kompletan pregled, dobivate puno više informacija nego da ste uzeli automehaničara da pregleda vozilo na terenu.


Nikada nemojte ići u kupovinu po mraku, puno stvari nećete vidjeti koje su možda važne.
Ako je motor svježe opran, tu postoji sumnja, velika vjerojatnost je da negdje curi ulje pa je trgovac to prikrio pranjem.

Motor, odnosno ukrasne plastike je dovoljno obrisati krpom ili nekim sredstvima za uklanjane prašine, a dijelovi motora se ne diraju.

Pratite kad je zamjenjeno ulje i izvadite mjerač za razinu ulja koji može isto puno toga reći.  Ako je ulje mijenjano prije otprilike 5 000 km a na mjeraču je između minimuma i maksimuma ili niže, logično je da ćete s tim autom imati problema jer troši ulje. 

Automobili na 15 000 km troše do litru ulja, neki modeli troše i više, pa se svakako informirajte u ovlaštenom servisu koja je normalna potrošnja. 

Obratite pozornost na kočnice i ovjes. Možda ste tek kupili automobil a već treba mijenjati kočnice ili amortizere jer niste vidjeli kod pregleda. 

Akumulator, dio bez kojega vozilo ne pali, možete sa sobom ponijeti ručni tester i na licu mjesta izmjeriti akumulator.

 

Skidanje kilometara

 

Nije tajna da se skidaju kilometri da bi se smanjilo stvarno stanje. Provjerite papučice kočnica, kvačila, ako vozilo ima oko 50 000 km, a papučice su izlizane i jako potrošene, vrlo vjerojatno su kilometri namješteni- Volan, armatura, gume, sve nam to može dosta reci da li je kilometraža stvarna.

Ako vozilo ima zupčasti remen, obavezno treba vidjeti kada ga treba mijenjati. Interval zupčastog remena se mora strogo poštovati, obično se mijenja na 100 000 km ili 5 godina, ali to ovisi o proizvođaču, informirajte se, za svaki model je drugačije.