Skip to content

Mačak u vreći

zavojnica volanaPretpostavljam da mnogi ne znaju što je na slici, sigurno mislite da su to neke žice koje vise od tko zna kud, oni koji se marem malo razumiju u elektriku, shvatit će odmah da je na slici običan otpornik koji služi za nešto.

Dobro ste mislili, otpornik je, služi za nešto, ali u ovom slučaju se nikako ne bi trebao naći na tom mjestu, točno ispod volana.

Otpornik, kao što sama riječ govori, pruža nekakav otpor. U ovom slučaju je to zamjena za zavojnicu volana (Eng. Clock spring). Zavojnica se nalazi točno ispod volana a služi kako bi održala vezu između zračnog jastuka i tipki na volanu za radio, tempomat i slično. Volan se cijelo vrijeme okreće u vožnji i da se ne bi žice savijale, ugađena je zavojnica.

Zavojnica ima određeni otpor, otprilike 1.5 do 2 Ohm-a, ovisi o veličini zavojnice. Na ovom automobilu pukla je nit u zavojnici od starosti i korištenja, jer vozilo ima preko 300 000 km. Odmah se upalila lampica zračnog jastuka i u slučaju sudara, jastuci se ne bi aktivirali. Da bi se ta lampica ugasila i jastuci ponovno proradili, netko je ugradio  taj otpornik koji simulira zavojnicu.

Stranka je kupila automobil od nekoga koji ga je očito pripremio za prodaju jer cijena zavojnice je oko 1000 – 1500kn (160€). Nisu radile tipke na volanu, radio, tempomat, dijagnostički uređaj nije očitao nikakvu grešku zbog otpornika koji je ugrađen. Vozilo je tehnički neispravno i tko zna što bi se dogodilo uslijed sudara.

Ovakvi primjeri nisu rijetki, više puta sam našao otpornike umjesto zračnog jastuka, takav automobil ne vrijedi ni pola novaca za koliko se prodaje, a osoba koja ga je kupila, dobila je savršeni primjerak “mačka u vreći”.

Kod pregleda takvog automobila, jako teško je primjetiti da je nešto rađeno oko zračnih jastuka, gotovo nemoguće. Tek kada se pojave prvi problemi na sustavu zračnih jastuka, kreće se u detaljnu dijagnozu gdje se onda otkrivaju ovakvi neprofesionalni zahvati.