Skip to content

Krivo gorivo

Krivo gorivo
Krivo gorivo

Krivo gorivo – noćna mora svakog vozača

Svaki utorak se mijenjaju cijene goriva.

U ponedjeljak, prije poskupljenja sam gledao iz radione kolone automobila koji su se slijevali prema benzinskim postajama kako bi svi natocili po staroj cijeni.

U svom tom stresu, pretpostavljam da je bio stres, stranka je natocila krivo gorivo, benzin umjesto nafte. Auto je dovezen na vucnoj službi jer se ugasio u jednom trenutku.

Automobil je vozio neko kratko vrijeme, dok nije potrošio naftu iz cijevi, tad se ugasio.

Dizel ima drugaciji princip paljenja, nafta se zapali tlakom koji napravi klip kada se krece prema gornjoj mrtvoj tocki. Da bi se zapalio benzin, potrebna je iskra koju proizvede svijecica. Dizeli nemaju svijecice.

Sad zamislite taj trošak. Ideš na benzinsku, vidiš da je kolona, cekaš pola sata do sat, napokon dodeš na red i natociš krivo gorivo.

Stranka je morala platiti vučnu službu koja je dovezla auto do servisa, onda je trebalo platiti naše usluge izvlacenja benzina, zamjenu filter goriva i onda još jedan novi tank, ali ovaj put nafte. Cijeli trošak je koštao oko 2000 kn. Prilicno skupa pogreška, ali dogodi se, svi smo ponekad zamišljeni u nekim svojim filmovima.

Što se dogodi kada natočite krivo gorivo?

Vizualno se ne dogodi ništa, ali mehanicki se ošteti pumpa goriva i dizne. Ne ošteti se to toliko da treba mijenjati, ali ste Vašem vozilu skratili vijek. Dok ste vozili na benzin, koji je pdosta suh, dizne i pumpa nisu imali nikakvo podmazivanje, nafta je masna i sadrži aditive koji podmazuju sve pokretne dijelove.

Napravili ste isto kao da ste upalili auto bez ulja u motoru. Na diznama i pumpi goriva to nije toliko izraženo jer je benzin bio pomiješan s naftom pa je bilo nekakvog sitnog podmazivanja, dovoljno da se ti dijelovi lagano oštete. Takav automobil i dalje normalno vozi i ne možete osjetiti nikakvu razliku u vožnji niti nikakve strane zvukove, ali kad bi se ti dijelovi ispitivali pomoću specijalnog testera vidjelo bi se sitno odstupanje ubrizgavanja goriva što može povečati potrošnju.

Ako Vam se dogodi da ste natočili krivo gorivo, najbolja opcija je da odmah pozovete pomoć i da ne palite automobil.