Skip to content

Kočnice na automobilu

Kočnice
kočnice

Kočnice su jedne od najvažnijih komponentni na automobilu.

Kočnice se sastoje od diska i pločica. Pločice naliježu na disk i svojim trenjem usporavaju automobil. Aktiviranjem papučice u kabini povećava se tlak ulja koji stvara pritisak na pločice i pritom zaustavlja kotrljanje kotača.

Kočnice imaju regulator kočenja koji regulira određeni pritisak ulja na svaki kotač pojedinačno, tvornički je propisano za svaki model vozila.

Zamjena kočnica se obavlja kada su pločice ili disk potrošeni. Pločice se troše duplo brže nego disk pa u pravilu ispada da jedan disk izdrži dva seta pločica. U današnje vrijeme se koristi sve više mekani metal pa ima dosta slučajeva gdje kod zamjena prvih pločica treba zamjeniti i disk.

Troškovi zamjene kočnica se udvostručuju jer jedan set pločica sadrži dijelove za lijevu i desnu stranu, dok se disk kupuje pojedinačno, za svaku stranu posebno. Jedan disk stoji otprilike koliko i jedan set pločica.

Interval za zamjenu kočnica nije propisan, mijenjaju se kada se potroše.
To može biti već na 10 000 km, pa sve do 100 000 km. Najčešće se to obavlja između 50 000 i 70 000 km. Sve to ovisi o vozaču i načinu vožnje. Kočenje (usporavanje) motorom drastično smanjuje potrošnju kočnica.

Kako znati da li su kočnice potrošene?

Postoji niz indikatora koji ukazuju na potrošenost kočnica.

razina kočionog ulja je niska, kako se kočnice troše tako pada razina ulja i upali se lampica u kabini. Ulje se ne troši nego se potrošnjom kočnica povečava obujam kočione čeljusti i tako razina ulja pada. Zato je važno da ulje nikada nije na maksimumu. Ako je na maksimumu, neće se spustiti na odeđenu razinu i neće se upaliti lampica. Kočiono ulje se mijenja otprilike svake dvije godine.

lagano struganje u vožnji. Večina automobila ima ugrađen komad tankog metala koji počne strugati kada su pločice za zamjenu. Kada se uoči taj zvuk, logično je da ćete posjetit servis da se kočnice prekontroliraju. Taj lim upozorava da je vrijeme za zamjenu prije nego je pločica potrošena do kraja, na taj način se spriječilo bilo kakvo oštećenje diska. Ako čujete taj zvuk, možete se normalno voziti do servisa, kočnice su i dalje sigurne još nekih 500 km. Važno je znati da se taj zvuk čuje samo u vožnji bez kočenja, kada pritisnete kočnicu, zvuk nestaje. Ako se čuje struganje kada ste zakočili, tad je već kasno, oštečen je disk, pločica je došla do kraja i najbolji savjet je odmah automobil isključiti iz prometa jer u svakom trenutku kočnice mogu otkazati.

skuplji automobili imaju indikator (lampicu) na tabli u kabini koja se upali kada su kočnice za zamjenu. Funkcionira na način da pločica u sebi ima ugrađenu žicu koja se ošteti i automatski zatvori strujni krug kada dođe vrijeme zamjene i tad se upali lampica. Kada se to dogodi, kočnice su i dalje sigurne do nekih 500 km ili do prvog servisa.

Kočnice

 

Na ovoj fotografiji se vidi kako se pločica raspala jer je stranka predugo vozila. Odvojila se kočiona površina od metalnog dijela. U ovakvoj situaciji kočnice su nesigurne, produžuje se put zaustavljanja za duplo, također postoji velika mogučnost da će papučica kočnice propasti do poda kod kočenja i vozilo se neće moći zaustaviti.

 

 

 

 

 

 

Kočnice

potrošena pločica

Na ovim fotografijama vidimo novu i staru disk pločicu, možete vidjeti razliku u debljini kočione površine.

Simptomi kočnica:

 

1. Struganje kod kočenja samo ujutro ili nakon pranja automobila.

– Nema potrebe za intervencijom, napravio se tanak film korozije i nakon nekoliko kočenja zvuk će prestati

2. Struganje i lagano cviljenje kod kretanja bez kočenja

-potrošene su pločice i vrijeme je za zamjenu

3. Struganje kod kočenja u svim uvjetima

– pločice su potrošene do kraja, automobil nije za vožnju, isključite se iz prometa i pozovite vučnu službu

4. Lagano cviljenje kod kočenja bez struganja

– pločica je upala u rub diska koji je potrošen, preporuka je posjetiti servis za kontrolu

5. Jedan od kotača je jako vruč

– zablokirala je jedna od komponenti na kočnicama, potreban hitan posjet servisu. Vozite polako i skrenite u prvu  automehaničarsku radionicu

6. Trese kod kočenja

– deformirao se disk, potrebna zamjena diskova i pločica