Skip to content

Što kada se upali lampica za rezervu goriva?

lampica rezerve gorivaKada se upali lampica za rezervu goriva, ništa strašno, dođete na benzinsku crpku i natočite gorivo.

Što ako se nađete negdje gdje nema benzinske crpke u blizini?

Svi automobili imaju dovoljno goriva da, nakon što se upali lampica, možete napraviti još oko 50-ak kilometara.

Kada se upali lampica za rezervu goriva, nema mjesta panici, pa čak i ako imate noviji automobil koji pokazuje koliko još kilometara možete napraviti, kada taj broj dođe na nulu ili se pojave crtice, vozilo i dalje ima nešto goriva kojim možete stići do benzinske crpke.

Manja vozila niže klase obično imaju goriva za 50-ak kilometara, dok nešto veća vozila mogu napraviti od 60, pa i do 100 km.

Ako se i dogodi da ostanete bez goriva, problemi na starijim dizelskim motorima mogu biti toliki da vozilo neće upaliti ni nakon što ste utočili gorivo jer je u cijevima ostao zrak. Da bi vozilo upalilo, potrebno je istjerati sav zrak iz sistema. Neka vozila imaju ugrađenu ručnu pumpu kojom se istjera zrak u slučaju nestanka goriva.

Noviji automobili imaju ugrađene pumpe u rezervoaru koje istjeraju zrak kada okrenete ključ za paljenje. Benzinski motori nemaju tih problema, na njima možete ostati bez goriva bilo kada i oni će uvijek upaliti.

Kada se upali lampica za rezervu goriva, najbolje je voziti laganije da biste potrošili što manje goriva.
Najbolji savjet je da se gorivo toči kada kazaljka dođe do zadnje crtice dok se još nije upalila rezerva, time čuvate i kompletni sustav od nečistoća koje se skupe na dnu rezervoara.

Svaki sustav goriva ima svoj filter koji se redovito mijenja na određenom servisnom intervalu. Uz taj standardni filter goriva, koji se nalazi negdje na vozilu, u rervoaru se nalaze jos dva manja filtera, tzv. sito. To sito sprečava da sitne čestice smeća ne uđu u ulazno crijevo goriva ili pumpu. Ako redovito vozite na rezervi, riskirate da se to prvo sito začepi od sitnih čestica koje smanjuju protok goriva prema motoru. Posljedice toga mogu biti blage na bezinskim motorima, poput laganog cukanja i teže na dizelskim motorima gdje se sito toliko začepi da vozilo ostane bez snage.

Na slici ispod se vidi rastavljeno kučiste pumpe goriva u kojemu se vide čestice smeća. Da bi se spriječili takvi kvarovi, u rezervoaru treba biti uvijek najmanje 10 litara goriva da se te čestice ne stignu skupiti oko sita.
Začepljeno Kučište pumpe goriva


 

Znate li što znači mala strelica koja stoji pokraj znaka benzinske crpke na kilometar satu?

Ta strelica označava s koje strane automobila se nalazi mjesto za točenje goriva ili čep.

Lampica za rezervu goriva
Lampica za rezervu goriva